Noor en Akbar Helweg brachten de Dances of Universal Peace naar Nederland en zijn mentors van het Mentor Teachers Guild. Tot en met 2010 gaven zij een erkende opleiding.
De start van danstrainingen en opleidingen
Vanaf 1972 gaven Noor en Akbar danstrainingen en workshops door heel Europa. In 1993 startten zij in hun woonplaats Hilversum een dansopleiding onder auspiciën van het Internationale Dansnetwerk, PEACEWORKS, een driejarige cursus. Zij hebben al vele dansleiders opgeleid die met succes een eigen danskring leiden.
School voor Dansen van Universele Vrede
In 2008 werd deze danstraining, onder de naam ‘School voor Dansen van Universele Vrede’, voortgezet met medewerking van dansleiders die de opleiding bij Noor en Akbar volgden. Samen creëerden zij de Jaarcursus en Opleiding. Zij stelden Nederlandse instructiebladen samen voor meer dan 300 dansen, vertaald uit bestaande uitgaven en ongepubliceerd materiaal, en maakten zelf ook enkele dansen.
Sinds 2010 begeleiden zij aankomende dansleiders individueel. Wanneer dansleiders hebben aangetoond de dansen te kunnen leiden met de juiste afstemming en goede achtergrondinformatie, ontvangen zij hiervoor erkenning en kunnen, als zij aan alle vereisten van het MTG voldoen, een diploma ontvangen.
Takenverdeling en rollen binnen de dansen
Noor treedt voornamelijk op als de dansinstructeur, terwijl Akbar haar ondersteunde met muziek en het geven van achtergrondinformatie. Hij was grafisch vormgever, kalligrafeerde muzieknotatie en schreef een ‘Praktische Handleiding voor Dansleiders’. Hij verzorgde de opname en CD-productie van muziekvoorbeelden, fotosessies en maakte fotoalbums.
Pir Vilayat en de Inayati Soefi Orde
Noor en Akbar zijn representanten in de Inayati Soefi Orde geleid door Pir Zia, de kleinzoon van Inayat Khan, www.inayatiorde.nl. Zij werden ingewijd door het toenmalig hoofd van de Orde, Pir Vilayat Inayat Khan (1916-2004), oudste zoon van Inayat Khan (1882-1927).
Verbondenheid met de Sufi Islamia Ruhaniat Society
Vanaf het begin van de jaren ‘70 zijn zij ook verbonden met de S.I.R.S. (de Sufi Islamia Ruhaniat Society, tegenwoordig Sufi Ruhaniat International, SRI www.ruhaniat.org). Samuel Lewis, leerling van Inayat Khan en grondlegger van de Dansen van Universele Vrede, stichtte de S.I.R.S. kort voor zijn heengaan.
Het Soefisme en Inayat Khan’s visie
Inayat Khan bracht het Soefisme naar het Westen met een universele wereldbeschouwing die staat voor ‘eenheid van religieuze idealen’, ‘geestelijke vrijheid’ en ‘gegronde spiritualiteit’. Inayat Khan’s Soefi-motto is ‘Liefde, Harmonie en Schoonheid’. Hij zei: ”Muziek en dans is de religie van de toekomst”. Dans is de ultieme uitdrukkingsvorm van wat ons innerlijk beroert.
Inspiratie door Samuel Lewis en Pir Vilayat
Noor en Akbar zijn, net als Samuel Lewis, geïnspireerd door het Westers Soefisme en door Pir Vilayat aangemoedigd om de Dansen in de wereld te brengen. Samuel Lewis is voor hen een groot voorbeeld van ruimhartigheid en humor, samen met zijn diepe betrokkenheid voor de vrede, geluk en welzijn van de medemens. Zij houden zijn geestelijk erfgoed levend en geven het door.
Ontmoeting met het Soefisme
Noor ontdekte het Soefi-pad en werd ingewijd door Pir Vilayat Inayat Khan in 1970. In dat jaar ontmoette zij tijdens een van zijn seminars Samuel Lewis en danste met hem in Central Park. Noor leerde de Dansen van Sitara Tessler, de assistent van Samuel Lewis in New York.
In 1971 introduceerde Noor, op aandringen van Pir Vilayat, de Dansen van Universele Vrede in Nederland. Zo startte Noor in 1972 met wekelijks dansbijeenkomsten bij De Kosmos in Amsterdam, waar zij Akbar leerde kennen. Noor begeleidde de dansen met verschillende trommels en Akbar speelde cimbaal of trommel. In 1973 werd Akbar ook ingewijd door Pir Vilayat.
Historisch overzicht: Noor en Akbar in relatie tot de Dansen
Nadat Noor en Akbar elkaar in 1972 in De Kosmos in Amsterdam ontmoetten, bleven zij wekelijks dansen geven. Zij bezochten sinds 1972 vele jaren de seminars en Zenith zomerkampen van de Internationale Soefi Orde in Chamonix, Frankrijk, de VS en in Zwitserland. Ook hier leidden zij de Dansen van Universele Vrede. Zij gaven workshops in Frankrijk, België, Duitsland, Engeland en Ierland. Zij dansten in juni 1989 in Berlijn voor de vrede en zagen ~ door hun toedoen ~ de muur vallen!
Sindsdien is in Berlijn een vaste danskring ontstaan en kwamen zij jaarlijks terug. Zij hebben daar ook een vierjarige verdiepingscursus geleid. Zij gaven een opleiding in Ierland en mochten daar een aantal nieuwe dansleiders een certificaat uitreiken. Ook in Bremen is een vaste danskring ontstaan en komen zij sinds 1992 jaarlijks een workshop leiden. Nadat De Kosmos als spiritueel centrum ophield, begonnen zij in 1993 de Jaarcursus in Hilversum.
Betrokkenheid bij de Soefi Orde Nederland
Zij verbonden zich intens met verschillende activiteiten van de Soefi Orde Nederland en de Soefi Beweging. Zij bekleedden diverse functies in de Orde en treden op als Cherag (priester) bij de Universele Erediensten van de Soefi’s. Als zodanig zijn zij sinds 1980 verbonden aan het Soefi Centrum Hilversum. Ook hier leiden zij geregeld dansen na een eredienst.
Spirituele leringen, invloeden en ontmoetingen
Noor en Akbar studeerden verder bij Stephan Lubienski en Vimala Thakar en werden ingewijd in het Medicijnwiel van the Bear Tribe door Sun Bear. Zij ondernamen spirituele reizen naar India, Turkije en VS. Zij ontmoetten Suleiman Dede en Reshad Feild, ontvingen een inwijding in de Mevlana Soefi Orde van de Wervelende Derwisjen.
Gedurende een tweejarige periode in de VS, 1976-77, verbleven zij in de Soefi Khanka van Santa Fe en de Lama Foundation, een communiteit hoog in de Rocky Mountains waar Samuel Lewis werkte en begraven is. Zij woonden ruim een jaar in Los Angeles en dansten daar met Tasnim Fernandes.
Sinds 1990 bezochten zij jarenlang de Peace Thru the Arts (PTA) danskampen in Engeland. Daar vond veel uitwisseling van nieuwe dansen plaats. Zij deden hier veel inspiratie op en leidden danssessies.
Tijdens een lange vriendenschap met met Atum O´Kane (Soefi Orde) die regelmatig workshops leidde en cursussen gaf in Spiritual Guidance, werden zij steeds geïnspireerd en gevoed en bevestigd in het voortzetten van hun werk.
Na een reis door de woestijn in Tunesië in 2008 ontvingen Noor en Akbar een extra naam van de Bedoeïenen. Noor kreeg Aziza en Akbar kreeg Barakka, als een bekroning en erkenning.
Verdieping in mystieke tradities en nieuwe dansen
Samen met Neil Saadi Douglas-Klotz stichtte Tasnim in 1982 het Internationale Netwerk voor de Dansen INDUP en het Mentor Teachers Guild MTG. Noor en Akbar namen die eerste tijd zitting in het bestuur. In 1988 nodigden zij Saadi Douglas-Klotz uit naar Nederland, kozen hem als mentor en verbonden zich met de Ruhaniat Soefi Orde van Samuel Lewis, onder de tegenwoordige leiding van Pir Shabda Kahn.
Zij verdiepten zich in het inspirerend onderzoek van Saadi in de betekenisvolle Aramese woorden van Jezus van Nazareth en andere Midden-Oosterse mystiek. Noor en Akbar geven de prachtige dansen en melodieën die daaruit ontstonden door. Akbar hielp bij de vertaling van zijn boek ‘Gebeden van de Kosmos’.
In Ierland ontmoetten zij Matthew Fox in 1992 toen zij uitgenodigd waren dansen te leiden. Matthew Fox was vriend en collega van Saadi aan Holy Name College in de VS. Vanuit zijn beweging Creation Centered Spirituality, leerden zij de waarde kennen van de oorspronkelijk christelijke mystiek. Ook hieruit creëerde Saadi vele dansen onder de naam Creation Dances.
Het mentorschap van Saadi Douglas-Klotz stopte in 2007. Noor en Wiet waren zeer dankbaar voor de vele jaren van inspirerende begeleiding en vriendschap. Tansen O’Donohoe is hierna Akbar’s mentor geworden en Anahata Moore is Noor’s mentor. Sinds de PTA kampen in Engeland begin jaren ’90 waren zij goed bevriend met elkaar.
In de zomer van 2007 kregen Noor en Akbar en de Nederlandse dansfamilie een nieuwe impuls door het bezoek van Leilah en Bodhi Be uit Hawaï die een schat van zikr-dansen presenteren.
Persoonlijke achtergrond
Noor McGuigan (1945) is yogalerares en senior mentor voor de Dansen van Universele Vrede. Zij is geboren in New York City in een familie van Ierse immigranten, van huis uit R.K. Zij studeerde kunstgeschiedenis en beeldende kunst.
Zij was zweminstructeur en leidde daarna een reisbureau. Zij maakte enkele wereldreizen en verbleef langere tijd in Iran, India en Nepal. Zij verdiepte zich in vele culturen, tradities, mystiek en spiritualiteit, studeerde met Josef Campbell, Sri Chinmoi en Swami Satchitananda en yoga met Swami Vishnudevananda.
Noor geeft persoonlijke begeleiding op het Soefi pad en is retraite gids, zij is Soefi Healing Conductor en leidde Ziraat activiteiten.
Akbar, Lodewijk, Wiet (1934-2021) geboren in Den Haag, is graficus, kalligraaf, vormgever, fotograaf, schildert en schrijft en dicht. Zijn aquarellen zijn te zien bij de fotoalbums. Hij speelt piano, percussie en santoor (dit snaarinstrument wordt ook wel cimbaal, hammer dulcimer of hackbrett genoemd),
Op de santoor begeleidt hij de muziek bij de Dansen. Hij verdiepte zich in de grote wereldtradities, religie, mystiek en filosofie. Komend uit een niet religieus artistiek gezin bekeerde hij zich in zijn jeugd tot het evangelisch christendom tijdens een bezoek van Billy Graham aan het Olympisch stadion en deed bijbel studie bij Youth for Christ en Moody Institute. Hij deed daar afstand van en verdiepte zich daarna in Antroposofie en Theosofie, Krishnamurti e.a.
Hij praktiseerde Tai Chi en Vipassana meditatie bij Bruno Mertens, bekend van Tidorp. Na de ontmoeting met Noor in De Kosmos voelde hij zich meteen thuis op het Soefi-pad, volgde de teachings van Hazrat Inayat Khan en Pir Vilayat. Hij bezocht vele seminars en zomerkampen en werd lid van het Soefi koor Heart en Wings. Hij werd secretaris van de Soefi Orde Nederland en verzorgde vanaf 1982 jarenlang opnamen en de publicatie van het blad De Boodschap (tegenwoordig Sofia). Akbar zat zo’n 10 jaar in de organisatie van de Soefi weekeinden in conferentieoord ‘Land en Bosch’ in ’s-Graveland.
Parallel hieraan volgde hij het joodse Leerhuis onder leiding van Henry van Praag. Zie ook interview, je naam als leidraad Amarja Kamp, Sofia december 2009, tijdschrift Soefi Orde Nederland
Wiet Akbar gaf lezingen en muzikale diapresentaties door heel Nederland. Beroepsmatig werkte hij als fotolithograaf na opleiding aan de Amsterdamse Grafische School. Hij werkte 14 jaar bij de Amsterdamse Cliché Fabriek en leidde daar verschillende leerlingen op. Hij werkte daarna als fotolithograaf en chef Lay Out bij verschillende firma’s ook in de VS.
Sinds terugkeer in Nederland 1979, werkte hij als freelance muziek-kalligraaf bij de NOS muziek bibliotheek, Uitgeverij Gooi en Sticht en bij de Nederlands Christelijke Federatie Muziekbonden.
Zijn grote interesse ligt bij de muziek. Hij verzamelde uitgebreid alle stijlen en periodes klassiek, pop muziek, jazz, blues, folk, singers and song writers, naast volks- en wereldmuziek, Turks, Arabisch, in het bijzonder Soefi muziek, muziek uit India, Indonesia, China, Tuva, Afrika, Latijnse muziek, Flamenco, Fado en vooral Ierse muziek.
Wiet stamt uit het geslacht van zilversmeden Helweg uit Amsterdam. De vader van Wiet, Tonny Helweg speelde bij De Ramblers. Uit zijn eerste huwelijk heeft Wiet twee kinderen. Karolien Helweg is beeldend kunstenaar. Zij onderneemt samen met haar partner Ruben LaCruz schilderprojecten met allochtone ouderen en kansarmen in Nederland en Curaçao. Zij is bekend van de Patchwork kunstprojecten ‘Drijvende Boeddhabeelden in de Vondelpark vijver’ en ‘Drijvende Baljurken in Hofvijver’. Van zijn oudste zoon Wes heeft hij twee kleinzonen, Lucas en Jens. Samen hebben Noor en Akbar twee volwassen kinderen en vijf kleinkinderen. Zoon Joris en Rahayu hebben drie zonen: Nuwan, Indra en Kjeld. Dochter Roswitha en Idse kregen een dochter Falke en een zoon Felix.