OMEGA DIASHOWS

Diaporama – overvloei diapresentaties met muziek                                         

 

Lodewijk A. C. Helweg, grafisch kunstenaar, fotograaf en musicus

www.omegadiashows.nl  e-mail wiethelweg@gmail.com 035 6249570

Hermelijnlaan 9, 1216 EB Hilversum, Nederland

 

INDIA  - land van vele culturen

 

Drie belangrijke religieuze stromingen maken deel uit van de Indiase cultuur: Hindoeïsme, Boeddhisme en Islam met Mogol-cultuur en Soefisme.

 

Deel 1

Hindoeïsme. We zien straatbeelden en verschillende aspecten van het veelkleurig dagelijks leven in India. Wij krijgen een introductie op de vele Hindoe goden. Vanuit Delhi reizen wij naar de heilige plaatsen Pushkar, Vrindavan, Hardwar, Rishikesh Allahabad en Vanarasi (Benares). Wij bezoeken een Ashram en de Kumbha Mela (groot bad-festival) aan de Ganges en worden bekend gemaakt met verschillende Hindoe-gebruiken.

Boeddhisme. In Sarnath, nabij Vanarasi, predikte Boeddha voor het eerst. Hij verkondigde een leer van zuiverheid om het leiden in de wereld op te heffen. Wij zien een deel van Bihar, geboortestreek van Gautama Boeddha, prins Sidharta. Bij Bodhgaya, ontving hij verlichting onder een Bodhi-boom. Het tempelcomplex daar is nu een waar toevluchtsoord voor Tibetaanse monniken. Wij zijn getuige van een indrukwekkende ceremonie en ondergaan de serene sfeer van vele Boeddhabeelden.

 

Deel 2

Islam, Mogol-cultuur en Soefisme Wij reizen langs prachtige architectuur van de Mogol vorsten rond Delhi en Radjastan, met als absoluut hoogtepunt de Taj Mahal te Agra. Wij zien Fatipur Sikri waar koning Akbar regeerde. Wij bezoeken graven van belangrijke Soefi heiligen, waar voortdurend z.g. qawali-muziek klinkt. In de heilige stad Ajmer bevindt zich de tombe van Moinuddin Chisti (-1233). In Delhi bezichtigen wij Qutub Minar, centrum van het Mogolrijk, Red Fort Paleis, Humayum's Tombe, de moskee Jamu Mashid, de Soefi pelgrimsoorden Bakhtiyar Kaki en de Basti van Nizamuddin Aulia. In de sloppenwijk Basti bevindt zich tevens het graf van Hazrat Inayat Khan, de mysticus die de Soefi Beweging stichtte. Hier zijn wij getuige van een hulpverleningsproject. Wij zien beelden uit Jaipur, het observatorium, prachtige roze paleizen en het Amberslot, waar de vorsten Jehangir en Sjah Jehan resideerden. Tot slot aanschouwen wij de Taj Mahal van schitterend wit marmer, adembenemend monument van Indiaas rijke cultuur.

 

Muziek:

Deel 1                                                                  Deel 2

1  Noor Jehan, zang (3x)                                         1  Call of the valley (2x)

2  Call of the Valley, fluit, sitar, santur (3x)               2  Qawali - Sabri brothers (2x)

3  Jai Shiva - Shivaya Parameshwaraya                      3  Call of the valley

4  Raga - Hariprasad Chaurasia, fluit

5  Raga - Bismallah khan, shenai

6  Mahakala Ceremonie, Buddhistische monniken

 

Totale vertoontijd anderhalf uur.

Pauze na ± 60 minuten. Enige uitloop is mogelijk.

                                                                                                                            januari  2010