OMEGA DIASHOWS

Diaporama – overvloei diapresentaties met muziek                                         

 

Lodewijk A. C. Helweg, grafisch kunstenaar, fotograaf en musicus

www.omegadiashows.nl  e-mail wiethelweg@gmail.com 035 6249570

Hermelijnlaan 9, 1216 EB Hilversum, Nederland

 

TURKIJE

Op de grens van twee werelden.

 

Turkije bevindt zich op twee werelddelen: Europa en Azië. Er ontwikkelden zich twee grote wereldreligies: het christendom en islam. Turkije speelde in de Griekse Oudheid een belangrijke rol. Tegenwoordig is het een prachtig vakantieland in snelle ontwikkeling.

 

Voor de pauze bezoeken wij Istamboel, maken rondreis door Cappadocië met typisch vulkaanlandschap en holwoningen. Tot slot bezoeken wij Konya met een ceremonie van Wervelende Derwisjen ter gelegenheid van de sterfdag van dichter soefi-mysticus Jelal-ud-din-Rumi,17 december 1273.

Istamboel, het oude Constantinopel, is een gezellige stad en heeft veel te bieden, ook buiten het toeristenseizoen. Wij zien overblijfselen uit de Griekse en Romeinse tijd. Wij bezoeken de Aya Sofia en de Karia Basiliek met prachtige vroegchristelijke mozaïeken uit de Byzantijnse periode. Wij aanschouwen de hoogtepunten uit de Ottomaanse tijd en betreden de grootse Suleiman en Blauwe Moskee. Vervolgens bezoeken wij het Topkapi Paleis, tegenwoordig museum, waar je de schatten van de Sultans kunt bezichtigen. Wij maken een boottochtje langs de Bosporus en zwerven door de oude stad met kleurrijke bazaars waar je bijna verdwaalt. Wij laten de miljoenenstad achter ons en steken over naar de leegte van winters Klein Azië voor een tocht door Anatolië naar Capadocië en Konya.

 

Na de pauze maken wij een rondreis door zonnig zuidwest Turkije. Wij bezoeken Efeze en de laatste woonplaats van Maria, de moeder van Jezus. Wij reizen langs de Egeïsche zee naar Bodrum met oud fort en maken een romantische boottocht. Landinwaarts aanschouwen wij de schitterende zoutformaties van Pamukkale en bezoeken het nabij gelegen Hierapolis. Wij zien afgelegen dorpjes waar tapijt wordt geknoopt. Wij zwerven langs de zuidkust met stranden waar schildpadden hun eieren leggen. Wij ondergaan een genezend modderbad en eindigen met een tocht langs de beroemde rotssculpturen van Dalyan.

 

Muziek:

Deel 1                                                         Deel 2

1  Kanun, tokkelinstument                    1  Taximia, luit (Grieks)

2  Byzantijnse zang, Athos                     2  Latif Bolat, viool intro

3  Fasal, Ottomaans Klassiek                          3  Leman Sam, Nazli Yarim, Alagöz

4  Samine Sanay 2x                              4  Tarkan, O'na Sor

5  Leman Sam, Çagri                                     5  Leman Sam, Ayrilik

6  Ney muziek 2x                                          6  Taximia, Fluit en Ney (Grieks)

7  Oruç Güvenç, Bismillah                     7  Leman Sam, Tarla Gizlar

8  Cermonie Wervelende Derwisjen                  8  Tarkan, Yandim

 

Totale vertoontijd anderhalf uur.

Pauze na ± 50 minuten. Enige uitloop mogelijk.                                       januari 2002