OMEGA DIASHOWS

Diaporama – overvloei diapresentaties met muziek                                          

 

Lodewijk A. C. Helweg, grafisch kunstenaar, fotograaf en musicus

www.omegadiashows.nl  e-mail wiethelweg@gmail.com 035 6249570

Hermelijnlaan 9, 1216 EB Hilversum, Nederland

 

WINTER DROOM

 

WINTER DROOM toont beelden van het verloop van de winter in Nederland, zoals zich dat de afgelopen jaren door de klimaatverandering nog maar zelden voordoet.

Op de prachtig bijpassende muziek van de Finse componist Jean Sibelius, glijden winterse gezichten aan ons voorbij als in een droom. Wij zien een betoverde wereld met nevel, rijp, sneeuw en ijs. Wij trekken langs natuurmonumenten in het Gooi en omstreken, de Loosdrechtse plassen, Kortenhoef en Ankeveen. Sublieme vergezichten en spectaculaire details wisselen elkaar af. Zie voorbeeld diashow.

 

DEEL I

En Saga heeft een mysterieuze haast spookachtige sfeer en past mooi bij beelden van de donkere tijd voor kerst. Storm en houtkap gaan de winterrust vooraf. De natuur keert in. De zon gaat onder over de berijpte velden.

Karelia Suite klinkt opgewekt als sneeuw een witte deken heeft gespreid. Het begint uitbundig en de kinderen geven zich over aan sneeuwpret. Het koraalachtige middendeel begeleidt ons op een meditatieve wandeling door de sneeuw naar prehistorische grafheuvels op de Gooise hei. Op vreugdevolle slottonen maken wij een schaatstocht, voeren vogels en zien ijszeilers in actie.

De Zwaan van Tuonela is een sereen muziekstuk met een mooie solo voor althobo. Wij zien de pas toe gevroren Ankeveense plassen in de vroege morgen. Gouden rietkragen weerspiegelen zich in het ongerepte ijs. Wij ontdekken pluizige rietsigaren en wonderbaarlijke ijskristallen. Tot slot ontmoeten wij de zwaan in al haar gratie.

 

DEEL 2

Gedeeltes uit de 5e en 3e symfonie begeleiden onze winterse zwerftocht over de bevroren plassen. Het andante uit de 5e klinkt als een schaatsenrijderwals. Wij maken een gezellige tocht, klunen, koek en zopie incluis. Het andantino uit de 3e voert ons naar verre uithoeken waar slechts een enkeling komt. Onverwacht zakt er iemand door het ijs! Het slotdeel van de 5e brengt ons een machtige apotheose. Tremolerende strijkers suggereren de beweging van het wuivende riet en berijpte planten. Op de overweldigende klanken van koperblazers, wordt dit winterfeest bekroond met spectaculaire zonsondergangen.

 

MUZIEK: Jean Sibelius (1865-1957)

Deel 1,     En Saga, op 9

                 Karelia Suite, op 11, Intermezzo, Balade, Alla Marcia

                 Philharmonia Orchestra olv Vladimir Ashkenazy, Decca 417 762-2

                 De Zwaan van Tuonela, uit Lemminkäinen Suite, op 22, 2

                 Fins Radio Symfonie Orch. olv Jukka-Pekka Saraste, RCA 09026 605752

Deel 2,     Symfonie 5 in Es, op 82, deel 2, deel 3 finale na deel 3e symfonie

                 San Francisco S O olv  Herbert Blomsted, Decca 425 858-2

                 Symfonie 3 in C, op 52, deel 2. Uitvoering als De Zwaan van Tuonela

                 Symfonie 5 in Es, op 82, finale. Uitvoering als deel 2, 5e

N.B.         Extra op verzoek: Kerstimpressie ± 10 min. Holbergsuite - Edvard Grieg

 

Totale vertoontijd ± 70 of 80 minuten. Pauze na 45 minuten.

Beide delen worden mondeling toegelicht, de vertoning is zonder gesproken woord