OMEGA DIASHOWS

Diaporama – overvloei diapresentaties met muziek

 

Lodewijk A. C. Helweg, grafisch kunstenaar, fotograaf en musicus

www.omegadiashows.nl  e-mail wiethelweg@gmail.com 035 6249570

Hermelijnlaan 9, 1216 EB Hilversum, Nederland

 

LENTE SYMFONIE

 

LENTE SYMFONIE volgt het uniek verloop van het voorjaar in Nederland, gelijk opgaand met prachtige bijpassende muziek. Wij zien de prille lente zich ontvouwen en uitbarsten in een feestelijke jubel. In die betoverende schoonheid komen af en toe grappige bloemenelfjes in beeld.

 

DEEL 1 - HET MYSTERIE VAN DE LENTE

De muziek voor de pauze is van de Engelse componist Ralph Vaughan Williams (1872-1958). Hij brengt ons in zijn prachtige 3e symfonie, bijgenaamd ‘A PASTORAL SYMPHONY’, een sfeer die bijzonder mooi past bij het mysterie van de ontluikende natuur. Net als de muziek heeft dit deel vaan de show vier onderdelen.

1. Voorjaarsbloeiers. In het begin klinkt de nog koele sfeer van de ontwakende krachten in de natuur. Wij zien katjes, sneeuwklokjes, de toverhazelaar en het eerste jonge groen.

2. Krokussen. De kelkjes baden zich in het licht en lijken soms te dansen tot zij vergaan als een trompet een Last Post blaast.

3. Narcissen. Nadat op zoete tonen van de fluit de narcissen uit de grond te voorschijn komen, schalt luid het koper als zij vrolijk hun trompetjes steken.

4. De Tulp. Klanken van een serene vrouwenstem leiden ons in tot een bijzonder vruchtbaarheid- ritueel. Op de meeslepende tonen van de muziek worden wij meegevoerd naar het hart van de tulp, alsof wij zelf als een bijtje boven de bloemen zweven. Wij gaan op in een weelde van vorm en kleur die ons dicht bij de essentie van het leven brengt.

 

DEEL 2 - HET FEEST VAN DE LENTE

Na de pauze klinkt muziek van Antonio Vivaldi, Suk, Debussy en Pachelbel. Het eerste stuk past prachtig bij beelden uit de Keukenhof. Het tweede stuk is een juweeltje van de minder bekende Tjechische componist Josef Suk. Op gloedvolle tonen van de cello zien we bloementuinen en details in verstilde pracht. Zo ook in het serene stuk voor strijkorkest met harpsolo van Claude Debussy. De ruisende harp combineert mooi met de goudenregen en de tere bloesemblaadjes in de zon. Langs de waterkant en in de wei dansen bloemen en jonge dieren. Tot slot klinkt een halleluja in de Canon van Johann Pachelbel. Dit deel is een waar huldeblijk aan de natuur. De bloeiende struiken en bomen reiken hemelwaarts en maken de lente tot een feest.

 

MUZIEK:

Deel 1      Ralph Vaughan Williams (1872-1958) - 'A Pastoral Symphony' (Nr.3), 4 delen

               I – Molto moderato, II – Lento moderato, III – Moderato pesante, IV - Lento

               London Symph.Orch olv Bryden Thomas, Yvon Kenny, sopraan Chandos 8594

Deel2      1. Antonio Vivaldi - De Vier Jaargetijden, Lente, deel 1
               
Zagreber Solisten olv Antonio Janigro, 1972 Vanguard Rec. VECD 7514

       2. Josef Suk (1874-1935) - Serenade voor strijkorkest op.6, d3 (10:09).
           Tjechisch Philharmonie, olv Libor Pesjek.
CD Supraphon 610340-231

       3. Claude Debussy (1862-1918) - Dance Sacrée & Profane, harp en strijkorkest
           Cleveland Orch. olv Pierre Boulez, Alice Chalifoux, harp (10:07).
CD 42553

       4. Johann Pachelbel (1653-1706) - Canon in D (28 herhalingen) (7:44)
           Ensemble Cantilena, olv Adrian Shepherd.
Verzamel CD Chandos Chan 6527

 

Totale vertoontijd ± 75 min. Pauze na 45 min.

Beide delen worden mondeling toegelicht, de vertoning is zonder gesproken woord.