Jaarcursus exit – School gaat door

Met veel dankbaarheid en voldoening zien wij terug op de 18 jaren Opleiding Weekeinden Jaarcursus Dansen van Universele Vrede, 1993 – 2010.  Vele studenten, waarvan een aantal die nu zelf dansen leiden, zullen met ons een mooie herinnering hieraan koesteren.

Wij rondden deze periode af met het laatste Cursus Weekeind, thema Universele Vrede, 13-14 november 2010. Aan het eind van het Weekeind werden wij verrast met een ‘surprise party’. Studenten, nieuw en oud, brachten hulde aan Noor en Akbar met enkele speciaal voor de gelegenheid gecreëerde dansen. Zij werden toegezongen, ontvingen een gedenkboek en een enveloppe met inhoud. Het werd een onvergetelijke feestelijkheid en een prachtige afsluiting van de Jaarcursus.

Hiermee kwam een einde aan de danstraining, Opleiding, Integratie en Verdieping, o.l.v. Noor en Akbar Helweg.

De School voor de Dansen gaat door in de vorm van een Instituut ter bevordering en verbreiding van de Dansen van Universele Vrede. Het cursusmateriaal, brochure handleiding voor dansleiders, dans instructiebladen en muziekvoorbeelden op CD blijven beschikbaar.

De verschillende Gastdocenten die aan de School verbonden waren blijven beschikbaar als Coaches of informant voor beginnende Dansleiders. Zie foto’s en websites onderstaand.

Terugblik School voor de Dansen

In 2008 startten wij met een School voor de Dansen als nieuwe opzet van de Jaarcursus Dansen van Universele Vrede. Dit was een voortzetting van de driejarige Danstraining met Dansdagen onder leiding van Noor en Akbar, sinds 1993. Wij ontvingen hierbij de medewerking van Gastdocenten, studenten die bij ons de opleiding volgden.

In 2010 rondden wij onze Jaarcursus in deze vorm af na zes keer de driejarige cyclus te hebben volbracht. Wij leidden de laatste vier Themaweekeinden zelf. Wij danken de gastdocenten die ons ondersteunden. Wij hopen dat in de volgende jaren een formule gevonden wordt waarop de School voor de Dansen voortgang kan vinden. Een bijkomende reden om te stoppen is dat de dansruimte, de Zaal Nieuw Nazareth op zondagen niet langer wordt verhuurd. Wij hopen dat het team dat ons steunt, de School voor de Dansen, op de een of andere wijze voortzet en er een eigen vorm aan geeft.

De School voor de Dansen van Universele Vrede houdt hiermee niet op te bestaan. Natuurlijk blijven wij dansen leiden. Wij gaan door met thematische Dansdagen en Workshops naar onderstaand schema en blijven studenten begeleiden. Wij denken bijvoorbeeld aan verdieping in het werk van Saadi Douglas-Klotz, diverse oudere en eigentijdse tradities die nog niet aan bod kwamen. Het blijft  mogelijk na afspraak een dans te leiden en coaching te ondergaan.

Opzet Jaarcursus

Hier onder een overzicht van de driejarige cyclus met 12 thema’s met concentratie op de verschillende wereldtradities, zoals dat de afgelopen jaren werd gegeven.

 1e Jaar:
1. Samuel Lewis en eerste dansen
2. Hindoe traditie
3. Zarathoestra en Boeddha
4. Joodse traditie
 2e Jaar:
5. Christelijke Traditie
6. Islam en Soefi traditie
7. Natuurvolken
8. Hedendaagse spiritualiteit
 3e Jaar:
9. Mantra en lichaamsgebed
10. Bronnen van Christelijke mystiek
11. Godinnen en Vrouwenspiritualiteit
12. Universele Vrede

Zie verder het volledig cursusprogramma

De opzet was 4 thema weekeinden per jaar plus 4 dansdagen (niet verplicht).

De cursus had een drievoudige concentratie om te voldoen aan de verschillende behoeften van deelnemers. Het bood de mogelijkheid voor aspirant dansleiders te werken met een grotere kring dansers. Niet iedereen wil dansleider zijn om toch danservaring willen opdoen. Bij deze opzet hadden wij drie categorieën voor ogen: Opleiding, Integratie en Verdieping.

Opleiding – Certificaat Dansleider, richtlijnen Mentor Teachers Guild of het behalen van een getuigschrift.  www.dancesofuniversalpeace.org/certify.htm

Integratie – van Dansen en mantras in eigen praktijk, workshops of cursussen gericht op gegronde lichaamsspiritualiteit.

Verdieping – in Sacrale Dans voor persoonlijke groei en het vinden van een plaats in het grote geheel.

Dansdagen

Thematische dansdagen bieden aspiranten de mogelijkheid na afspraak een dans te leiden passend binnen het thema van de dag. De dansdagen zijn voor iedereen toegankelijk.

Condities

Locatie: Zaal Nieuw Nazareth naast Heilig Hartkerk
Dr. Cuypersplein 7, 1222 NC Hilversum

Tijd: 10.30 – 17.00 uur, vanaf 10 uur koffie/thee

Verblijf: Koffie, thee en versnapering gratis. Geen logies.

Lunch meenemen en als je wilt, iets voor sharing.

Aanmelden – email: info@schoolvoordedansen.nl

NB. De School voor de Dansen is non-commercieel.

Danslocatie: Zaal Nieuw Nazareth aan H.H. Kerk is goed bereikbaar en rustig gelegen. Parkeren is gratis. De ronde danszaal heeft openslaande deuren naar tuin met grasveld. Wij lunchen in de zijruimte. Ieder brengt iets mee voor sharing. Wij zorgen voor Turks brood, feta en olijven.

Wandelroute: Hilversum Centraal Station achter-uitgang Oosterspoorplein, volg Noorderweg, linksaf langs spoorbaan, grote spoorbomen voorbij, rechtsaf bij kleine spoorbomen, Hoge Larenseweg volgen, linksaf bij Calandstraat (3e links), rechtsaf bij Drebbelstraat. Totaal ± 15 min.

Met de auto: Via A1. Afslag Hilversum Noord (Laren) Hilversumseweg – Larenseweg richting Hilversum ± 2 km. Bij rotonde rechts aanhouden, volg Joh. Geradtsweg, ± 500 m. Bij 1e stoplicht linksaf, Jan vd Heijdenstraat. 1e rechtsaf (meteen) Dr. Cuypersplein.

Via A27. Afslag Hilversum (Zuid) Bij stoplichten steeds rechtdoor, volg Oosterenghweg, ± 1500 m. Bij splitsing na overweg rechtdoor, volg Jan vd Heijdenstr. ± 1500 m. Na benzine station, linksaf bij Dr Cuypersplein.